Το σχολείο μας

4

Αναζητώντας πίσω στο χρόνο την ιστορία του 4ου νηπιαγωγείου Κατερίνης  από προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που φοίτησαν σ’ αυτό, μάθαμε ότι λειτούργησε γύρω στο 1959-60. 

   Απ’ αρχή στην αγωγή  των μικρών παιδιών αποτέλεσε μια μικρή αίθουσα  στο ισόγειο του κτιρίου  του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Ένα  κτίριο στα θεμέλια του οποίου κρύβεται  μια μακραίωνη και ενδιαφέρουσα ιστορία που αποδεικνύει ότι το ήθος ,το μεράκι της Σχολικής Εφορείας , των δασκάλων , η αγάπη των μαθητών , κατάφεραν  να υπερνικήσουν πολλά εμπόδια και να δημιουργήσουν ένα διδακτήριο , σταθμό στο κέντρο της πόλης.

  Ένα σχολείο σύγχρονο για την εποχή και αυτόνομο οικονομικά. Το οικόπεδο όπου χτίστηκε το σχολείο ήταν τούρκικο Βακούφιο  (ιδιοκτησία) και στα χρόνια της τουρκοκρατίας  χρησιμοποιείτο ως χώρος για τη μάθηση των παιδιών. Το 1948 το κτίσμα ανήκε στο Υπουργείο Οικονομικών  μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υπηρεσίας Διαχείρισης  Ανταλλάξιμων Μουσουλμανικών κτημάτων. Η Σχολική Εφορεία του 4ου Δημοτικού Σχολείου κατέβαλε χρηματικό ποσό στο Υπουργείο Οικονομικών και της  μεταβιβάστηκε η κυριότητα του Διδακτηρίου. Η δεκαετία του 1940 -1948 βρήκε την Ελλάδα με πολλά δεινά , που αποτυπώθηκαν στο μικρό διδακτήριό μας από τους Γερμανούς ,Ιταλούς και στον εμφύλιο από τις αντιμαχόμενες εθνικές ομάδες. Το σχολείο μετατράπηκε σε μαγειρείο, οι μαντρότοιχοί του σε πολεμίστρες και αργότερα σε νοσοκομείο ,φτάνοντας σε πραγματική αποδόμηση. Με ιδιωτική πρωτοβουλία , τη δραστηριοποίηση των δασκάλων και τη βοήθεια παραγόντων του τόπου , το κτίριο άρχισε να επισκευάζεται για να αποκτήσει ξανά την ιδιότητα του εκπαιδευτηρίου. Το 1962 γκρεμίζεται το παλαιό κτίριο για να ανεγερθεί ένα νέο που θα καλύψει τις ανάγκες του κέντρου. Χάρι στη δραστηριοποίηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και των δασκάλων της χρονικής περιόδου 1946-1959 οι οποίοι αντιμετώπισαν όλες τις δυσκολίες και καταστροφές του σχολείου , καταφέρνοντας να αγοράσουν το οικόπεδο και να αρχίσουν την ανέγερση του νέου Διδακτηρίου.

    Το σχολείο μας βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 2 στο κέντρο της πόλης και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το ήθος των ανθρώπων που συνέτρεξαν για να προσφέρουν στα παιδιά την εκπαίδευση που τους ανήκει. Φαίνεται κατανόησαν πολύ νωρίς αυτό που είπε πριν πολλά χρόνια ο Αριστοτέλης ότι ” Όσοι μελέτησαν την τέχνη της διοίκησης έχουν πεισθεί πως η τύχη των Κρατών , εξαρτάται κυρίως από την εκπαίδευση των νέων “.Ίσως δεν είναι τυχαία η ονομασία που δόθηκε στην οδό του σχολείου μας, γιατί ο Αριστοτέλης ενστερνίστηκε τις απόψεις του Πλάτωνα ο οποίος πρώτος τόνισε την αναγκαιότητα της ένταξης των νηπίων σ’ ένα κατάλληλο για την φύση  τους σχολείο. Ακόμα θεώρησε ότι το παιχνίδι είναι αναντικατάστατο μέσο για την πνευματική ανάπτυξη της προσχολικής ηλικίας.

  Το νηπιαγωγείο μας είναι επαρκώς επανδρωμένο και συστεγάζεται με το 4ο Δημοτικό Σχολείο . Ο αύλειος χώρος του είναι μικρός , αλλά ασφαλής για τους μικρούς λιλιπούτειους αφού είναι κλειστός και καλυμμένος με ταρτάν. Ο μικρός κήπος στη νότια πλευρά του αυλείου χώρου , σε ανάμνηση του παλαιού , χαρίζει μια όαση στα μάτια των μαθητών και εκπαιδευτικών και σπάει τη μονοτονία του μπετόν των πολυκατοικιών που προβάλλουν μπροστά μας.Οι μικροί μαθητές μας συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα για την προστασία της φύσης ,φυτεύουν δέντρα και λουλούδια στον κήπο μας ,ανανεώνοντας έτσι την αισθητική του.

Όραμα των εκπαιδευτικών είναι μέσα στον κατάλληλα εκπαιδευτικά διαμορφωμένο χώρο του νηπιαγωγείου να ανθίζουν οι μικροί μαθητές και να ευωδιάζουν με την αγάπη τους για τη σύναψη φιλιών, τη μάθηση, το περιβάλλον, την τέχνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία.

Το νηπιαγωγείο να είναι ένας τόπος όπου τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια  και μέσα από το παιχνίδι, με εξερεύνηση, πειραματισμό και εξάσκηση των ικανοτήτων τους, θα ανακαλύπτουν  τον κόσμο που τα περιβάλλει.

 

 

 

Υποσελίδες