Μνήμη, μνημείο στους αφανείς ήρωες Χ.Μπόκορος

Τα παιδιά μέσα από την παρατήρηση έργων του ζωγράφου Χρήστου Μπόκορου με τίτλο μνημείο αφανών: η σκιά και τη χρήση της μαιευτικής διαδικασίας από τη νηπιαγωγό, οδηγήθηκαν στην κατανόηση της έννοιας του αφανούς ήρωα και του επιφανούς καθώς και στη σημασία τους.

Picture3

Γιατί δεν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι , ήρωες που έδωσαν την ζωή τους, τις περιουσίες τους για την ελευθερία της πατρίδας μας ,που όμως δε γνωρίζουμε το όνομά τους. Στην πόλη μας έχουμε το μνημείο – το άγαλμα της ελευθερίας , όπου καταθέτουμε στεφάνια για όλους τους αφανείς ήρωες της πατρίδας μας. Στην αρχαία Ελλάδα τιμούσαν τους άγνωστους νεκρούς με μνημεία που φιλοτεχνούσαν γλύπτες προς τιμή τους .

Γιατί σκιά; Τι είναι η σκιά; Γιατί ο ζωγράφος έφτιαξε τόσο μικρά τα παρακάτω έργα; Έδωσαν τίτλο και έμαθαν την έννοια του φυλακτού. Οι ήρωες έχουν τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά τους.Είναι θαρραλέοι, δίκαιοι, έξυπνοι, καλοσυνάτοι, όμως μπορεί και να φοβούνται, να δειλιάζουν για τη σωστή απόφαση…

IMG 20240321 094616 1
Picture5

Οι επιφανείς: Γεώργιος Καραϊσκάκης και Διονύσιος Σολωμός, ο πολεμιστής και ο ποιητής

Τα παιδιά παρατήρησαν τους δύο πίνακες, ποια σημεία στα πορτρέτα φωτίστηκαν από το ζωγράφο και γιατί ,φαίνονται τα πρόσωπά τους και τέλος εξέφρασαν τα συναισθήματά τους. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους. Προσπάθησαν να αναγνωρίσουν τους ήρωες.Το Διονύσιο Σολωμό τον αναγνώρισαν γιατί είχαμε μάθει ένα ανοιξιάτικο ποίημα του. Η εκπαιδευτικός έδειξε τα πρόσωπα τους και λίγες πληροφορίες βασικές της ζωής τους.Γιατί ένας πολεμιστής και ένας ποιητής; Με τι μάχεται ο καθένας; Η απάντηση :«Μοναχό του τον ήρωα τι να τον κάνεις; Αν δεν τον τραγουδήσει κάποιος, ποιος θα τον μάθει;»

Τα παιδιά ανέφεραν ήρωες του 1821 που γνώριζαν και εντοπίσαμε χαρακτηριστικά τους.Προσπάθησαν να ζωγραφίσουν σε ατομικό φύλλο εργασίας τον αγαπημένο τους ήρωα ,όπου ο Κολοκοτρώνης είχε την τιμητική του και η Μαντώ Μαυρογένους με την Μπουμπουλίνα στα κορίτσια.

Δημιούργησαν τα πορτρέτα των ηρώων τους με το περίγραμμα-σκιά , φωτεινή και σκοτεινή πλευρά των ηρώων.

IMG 20240326 141228ccs

Υφάνθηκαν οι λέξεις που συνδέονται με την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου